Винилови настилки

Сподели

Съвременните модели винилови настилки вече не се нуждаят реклама. Качеството, дизайните, съчетанията, функционалността им са известни на потребителите от цял свят. Сега остава просто да се разшири ползването им от още повече собственици, които също да се ползват от този феномен в съвременното производство на подови настилки.

В тази статия ще разгледаме основно виниловите настилки, които са навлезли на българския и европейския пазар и ще разкажем накратко темата за винилова настилка монтаж и детайлите около инсталационната дейност. Няма да споменаваме къде се ползват виниловите настилки, но акцентът ще бъде върху видовете такива и монтажната дейност.

Два основни вида винилови настилки

На пазара може да различите няколко вида винилови настилки. Най-известни сред тях са хетерогенните винилови настилки. Хетерогенни значи многослойни. Тоест структурата на дадените модели е изградена от няколко пласта. Това прави самите настилки много по-издръжливи и мултифункционални. В многопластовата структура има долен слой, подсилване от материал като фибростъкло, среден слой, декоративен пласт и горен износващ слой. Това е примерната схема и може да варира според различните модели.

Следващите по вид винилови настилки са хомогенните. Те се наричат така защото обикновено имат само един слой, който е направен достатъчно издръжлив, за да издържи на засилен трафик в различни сгради. Еднопластови настилки от винил има в клиники, офиси, магазини, детски градини, училищни стаи. Практика е такива плочки да се третират на повърхността с даден вид агент, който да ги прави много по-издръжливи.

Винилови настилки по форма

Сред видовете винилови настилки са виниловите плочи и виниловите дъски. Самата материя ясно дава представа, че това не са нито плочки нито дъски, но се наричат така заради формата, която възприемат. Виниловите плочи са такива, в размери както да кажем много модели керамични плочки. Виниловите дъски са продукти с голяма дължина и наподобяват паркетни ламели с тази разлика, че това са отново винилови продукти с характерната им материя и монтаж.

Относно споменатите вече хетерогенни винилови настилки, те с ролкови такива. Тоест предлагат се на парчета ролки в размери от по 20 на 2 метра или вариации. Една такава винилова настилка има монтаж цялостно върху дадената повърхност. Препоръчително е виниловите настилки да се монтират само от професионалисти, които знаят как да нанасят настилките да постигат еднороден вид и да няма проблеми при последващото им използване

Винилова настилка монтаж – какво трябва да знаете!

Субстратът трябва да се подготви за полагане на виниловата настилка. Тоест каквото е имало от стара настилка се обработва, за да се постигне гладка, здрава и непокътната основа. Ако там е имало паркет, ламинат, стара винилова настилка, линолеум (балатум) те се отстраняват до цимент. Преди нанасянето на виниловия слой се прави саморазливка. При керамични плочки, гранитогрес, теракота се отстраняват само счупени такива, плочките се почистват и изсушават и отново се нанася саморазливната течност.

Другите важни детайли засягащи субстрата са свързани с постигане на суха повърхност, гладка и нивелирана, почистена от всякакви строителни материали и със запълнени всички пукнатини. При монтаж на винилова настилка майсторите оставят материалите в стаята за едно денонощие. Самите ролки се разстилат и кроят според помещението. Лепилото се нанася равномерно, като настилката се притиска със специален валяк.

Пазарът предлага и съвсем модерни винилови настилки с щрак-система за монтаж, които не изискват лепило, но се монтират чрез наслагване на материала като усъвършенствана пъзел система.

Тази статия е посетена 1 пъти, 1 посещения(е) днес