Добри практики при ремонт на стара къща

Сподели

Всяко нещо в нашия живот достига момент, в който трябва да бъде освежено, подмено или да го кажем с модерния термин – ъпдейтнато (updated).

Няма нищо лошо в промените, ако носят позитиви за нас. Един такъв пример е ремонтът на стара семейна къща. Всеки от нас има корени някъде извън града или най-малкото притежава имоти, които не са в перфектен вид. Това е напълно нормално, както е нормален и процесът по подновяване и освежаване. В тази статия ще споделим добри практики при ремонт на стара къща, а вие си представете концепцията във вашето съзнание. 

Тъй като не можем да сме сигурни кой ще прочете статията и какъв е видът на вашата къща, ще се опитаме да бъдем обхватни, изчерпателни и релевантни. Ще споделим с вас полезни съвети, които дори са универсални по възможност. Прочетете, ще ви бъде интересно!

Колко стара е старата къща?

Преди въпроса “Колко струва ремонтът на стара къща?” се подрежда под номер 1 друг въпрос, чийто отговор ще ни насочи в правилната посока. Всяка къща може да бъде описана по различен начин и определено вашата стара къща ще бъде различна от старата къща на леля Мария от село Гореме, където къщите са буквално изоставени, порутени и носят история. Ето защо е важно да прецените колко е стара старата ви къща. За целта – верен помощник ще ви бъде професионална строителна фирма, която се занимава от дълги години с ремонт на стари къщи и ще ви даде обратна връзка. С други думи, не подценявайте силата на консултацията със специалисти.  Те реално наистина могат да ви насочат и обяснят какво трябва да се направи и какъв бюджет ще бъде необходим.

Какво включва всеки ремонт на стара къща?

Именно за да се отговори коректно на този въпрос, трябва да се допитате до професионалисти с опит и компетенции. Но за да ви дадем стойност в тази статия, ще обхванем най-често срещаните ремонтни дейности при един ремонт на стара къща. Това са, например:

 • Поставяне на дренажни системи и изкопи с укрепващи стени;
 • Саниране на груб строеж;
 • Укрепване на цялостната конструкция;
 • ВиК услуги (водопровод, канализация, поставяне на тръби);
 • Електрически инсталации;
 • Ремонт на покрив и ремонт на мазета;
 • Ремонт на баня;
 • Ремонт на кухня;
 • Ремонт на вътрешните стаи и тавански помещения;
 • Оптимизиране на пространството;
 • Ремонт и усвояване на тераси и балкони;
 • Смяна или поставяне на дограма;
 • Полагане на екстериорни и интериорни мазилки и пр. 

Както сами виждате, ремонтът на стара къща може да включва комплекс от строителни и ремонтни дейности, които целят общото укрепване на къщата, както и подобряване на нейната функционалност. Какво ще включва вашият конкретно ремонт – ще обсъдите с опитни специалисти.

Колко продължава ремонтът на стара къща?

Крайните срокове се поставят след финалното описване на проекта и реално трябва да сте преминали през всички стъпни: планиране на проекта, организиране на ремонтните дейности по приоритет, калкулиране на бюджета, избор на строителни материали и разбивка на цената за труда на майсторите. Чак когато сте изкоментирали всички детайли по проекта и сте организирали работния процес, може да поставите релевантни срокове за изпълнение. Съобразете приоритетите на задачите и тяхната сложност и отделете повече време на по-важните такива. Сами се досещате, че ако се прави дренаж на стара къща, то най-вероятно ще трябва да поставите срок по-дълъг от 8 работни часа. Успех!

Тази статия е посетена 2 пъти, 1 посещения(е) днес