Как да си направим соларен панел у дома: основи на фотоволтаичните системи

Сподели
Слънчеви панели

Фотоволтаичните (PV) системи превръщат слънчевата светлина в електричество. Въпреки че има редица различни компоненти, които съставляват домашната фотоволтаична система, основите са сравнително прости и лесни за разбиране. В тази статия ще отговорим на някои често задавани въпроси относно направата на собствен соларен панел в домашни условия. Продължавайте да четете, за да научите повече за това какво представлява соларният панел, как работи и съвети за започване на работа.

Какво представлява слънчевият панел?

Слънчеви панели

Най-просто казано, соларният панел е устройство, което преобразува слънчевата светлина в електричество. Това е електронно устройство, което съдържа слънчеви клетки. Например модулът е съвкупност от слънчеви клетки, които се монтират на покрив или друга конструкция, за да събират слънчева светлина и след това да я преобразуват в електричество. Соларните панели се предлагат в различни размери и могат да се монтират на всяка повърхност, която е обърната към слънцето. В зависимост от местоположението си може да монтирате панелите си на покрива, на стена със соларни панели или в соларна градина.

Как работи соларният панел?

Начинът, по който работят соларните панели, е чрез използване на специални полупроводникови материали (като силиций или c-Si) за поглъщане на светлина, което кара електроните в полупроводниковия материал да се движат от положителната страна (където те се привличат към положителната страна на клетката и отблъскват отрицателно заредените електрони в другата страна) към отрицателната страна. Когато електроните достигнат задната част на клетката, те се разделят и в резултат на това се получава електричество.

Видове слънчеви панели

Слънчеви панели

Съществуват различни видове слънчеви панели в зависимост от технологията и приложението, за което се използват. Соларните панели с фиксирано накланяне добиват електричество от пряката слънчева светлина. Те са проектирани да бъдат монтирани на покрива и следователно са ограничени от ориентацията на слънцето. Повечето жилищни клиенти и търговски клиенти използват соларни панели с фиксиран наклон. Пилотно базираните соларни панели използват инвертори с микроконтролерно регулиране на мощността, за да генерират енергия и да предпазват батерията от презареждане. Тези панели могат да бъдат монтирани на соларен масив и могат да бъдат програмирани да генерират електроенергия в определено време. Собствениците на жилища често избират пилотно базирани панели, когато искат да използват системата си по начин, който не осигурява непрекъснато електричество. Тези панели могат да се използват и в приложение за свързване към мрежата.

Колко електроенергия можете да генерирате от вашата система от слънчеви панели?

Това варира в зависимост от вашето местоположение и размера на вашата система от слънчеви панели. Количеството електроенергия, което се пада на дадена панелна система, се измерва във ватове (W). Колкото повече ватове произвежда една панелна система, толкова повече енергия може да съхранява за вас и вашия дом. Местната електрическа компания определя тарифата, която плащате за електроенергия, но можете да използвате и калкулатор за слънчева енергия, за да оцените потенциалните си спестявания.

Предимствата на собствената ви слънчева енергийна система

  • Вие притежавате възобновяемия енергиен източник.
  • Не отделяте емисии или изгорели газове: няма въглероден диоксид, серен диоксид или въглеводороди.
  • Не се налага да зависите от времето или от прогнозата за времето.
  • Лесно ви позволява да съхранявате електроенергия за използване през нощта или при облачно време.
  • Имате възможност да използвате голям масив от панели, за да генерирате повече енергия на квадратен фут в сравнение с други енергийни източници.
  • Може да използвате електроенергията, генерирана в часовете с висока слънчева активност (от 10 до 16 ч.).

Нека направим още една стъпка напред: добавете батерии за съхранение на енергия

Ако решите да използвате слънчева енергийна система, която генерира излишна електроенергия в часовете с висока слънчева активност (от 10:00 до 16:00 ч.), можете да използвате енергията за зареждане на батериите. Това се нарича съхранение на енергия. Батерията на автомобила ви е пример за такъв тип система.

Трябва ли да инсталирате фотоволтаична система, свързана с мрежата, или извън нея?

При мрежовата система свързвате вашата система от соларни панели към електрическата мрежа. По този начин системата ви работи като всеки друг източник на енергия, например електрическата система на къщата ви или водноелектрическа централа. Обикновено това е най-добрият вариант за повечето хора; той ви позволява да използвате излишната слънчева енергия, както бихте използвали всеки друг източник на електроенергия. Системата, свързана с мрежата, може да се използва и като автономна система, тъй като енергията от слънчевите панели може да се съхранява в акумулаторна батерия и да се използва, когато няма слънчева светлина. Въпреки това системата, свързана с мрежата, ви позволява да използвате излишната слънчева енергия, когато има достатъчно слънчева светлина.

Недостатъци на слънчевата енергия

  • За фотоволтаичната система е необходимо пространство.
  • Трябва да имате добра видимост към слънцето, за да могат панелите да генерират енергия.
  • Процесът на инсталиране не е лесен и може да бъде скъп.
  • Трябва да поддържате системата си, за да гарантирате, че тя работи добре.

Обобщение

Независимо от местоположението, метеорологичните условия или бюджета ви, има много начини да включите слънчевата енергия в дома си. Има система за всеки – от система за свързване към мрежата, която подава излишната енергия към мрежата, до автономни системи, които генерират собствена енергия.