Как да изберем подходяща хидроизолация за покриви със скатни наклони?

Сподели

Какво е хидроизолация?

Това е материал или система от материали, които се използват за предпазване от проникване на вода и влага в строителната конструкция или вътрешността на сградата. Тя се прилага върху различни повърхности, като покриви, стени, подове, басейни и други обекти, които са изложени на влага. Хидроизолацията може да бъде направена от различни материали като битумни мембрани, полимерни мембрани, лепила, гумени покрития, течни мембрани и други. Целта и е да предпази конструкцията или обекта от водни повреди и загуби.

Защо е важна хидроизолацията на покрива?

Тя е критично важна за предпазване на сградата от водни повреди. Покривът е най-изложената част на сградата към влага, която може да проникне в строителната конструкция и да доведе до сериозни проблеми. Ако покривът не е правилно защитен от вода, това може да доведе до наводнения, протичане на покрива, разваляне на изолацията и гниене на дървените елементи. Тези проблеми могат да доведат до сериозни щети за здравето и безопасността на живущите в сградата, както и до необходимост от скъпи ремонти.

Затова, правилната хидроизолация на покрива е от съществено значение за опазване на сградата и нейните жители от влага и вода. Правилната хидроизолация ще увеличи дълготрайността на покрива, ще намали нуждата от ремонти и поддръжка и ще осигури по-голям комфорт и безопасност за живущите в сградата.

Какви видове хидроизолации съществуват?

Течни хидроизолации

Течните хидроизолации са вид хидроизолационни материали, които могат да се нанасят върху повърхности на покриви, стени и други конструкции. Те са направени от полимерни смоли, които се разтварят в разтворители или вода, за да създадат течна смес. Течните хидроизолации се нанасят върху повърхността с помощта на четка, ролка или спрей и се превръщат в твърда мембрана, когато се изсушат.

Предимствата на течните хидроизолации включват лесното и бързо нанасяне, гъвкавост и съответствие на формата на повърхността, както и отлична устойчивост на вода и влага. Те също така могат да се използват за ремонт на съществуваща хидроизолация, тъй като могат да се нанасят директно върху старата мембрана.

Недостатъците на течните хидроизолации включват по-висока цена в сравнение с други видове хидроизолации, по-малка устойчивост на ултравиолетовите лъчи и нуждата от повторно нанасяне след няколко години, за да се осигури продължителна защита. Освен това, при нанасянето може да се изисква определена степен на професионализъм, за да се осигури правилното количество и равномерно разпределение на материала върху повърхността.

Ролкови хидроизолации

Ролковите хидроизолации са вид хидроизолационни материали, които се състоят от пласт от мембрана, обработена с битум или друг полимер, върху подложка от филц, полиестер или стъклена мрежа. Ролковите хидроизолации се нанасят с помощта на специална апликаторна машина и ролки. След нанасянето на материала се използва горещ въздух или факел, за да се заварят краищата на мембраната и да се осигури пълна защита срещу проникване на вода и влага.

Предимствата на ролковите хидроизолации включват лесното и бързо нанасяне, отлична устойчивост на вода и влага, дълготрайност и издръжливост на механични въздействия и промени в температурата. Те могат да се използват за покриви с различни наклони и форми, както и за различни видове покрития.

Недостатъците на ролковите хидроизолации включват по-висока цена в сравнение с други видове хидроизолации, необходимост от определени умения и опит за правилно нанасяне, като и възможността да бъдат повредени от остри предмети или механични удари. Освен това, ролковите хидроизолации могат да бъдат трудни за ремонт при наличие на повреди.

Битумни хидроизолации

Битумните хидроизолации са един от най-старите и широко използвани видове хидроизолационни материали за покриви. Те се състоят от мембрана, направена от стъклени влакна, полиестер или други материали, които са обработени с битум, който е хидрофобен (отблъсква вода). Битумните хидроизолации могат да бъдат нанасяни чрез гореща обработка (топъл битум), хладна обработка (самозалепваща се мембрана) или под формата на ролкова мембрана.

Предимствата на битумните хидроизолации включват добра устойчивост на вода, влага и UV лъчи, дълготрайност и издръжливост на механични въздействия. Те също така могат да бъдат лесно ремонтирани и са подходящи за употреба върху различни видове повърхности и покрития.

PVC хидроизолации

PVC (поливинилхлорид) хидроизолациите са вид хидроизолационни материали, които се изработват от PVC материал, който е едно от най-устойчивите към вода и влага. PVC хидроизолациите могат да се нанасят върху различни видове повърхности на покриви, стени и други конструкции.

Предимствата на PVC хидроизолациите включват отлична устойчивост на вода, влага и UV лъчи, дълготрайност и издръжливост на механични въздействия. Те също така са гъвкави и могат да се използват за различни форми на покриви. PVC хидроизолациите не съдържат тежки метали, като олово, което ги прави по-екологични и безопасни за използване.

TPO хидроизолации

TPO (термопластичен полиолефин) хидроизолациите са вид хидроизолационни материали, които се изработват от полиолефини, които се обработват с добавка на други полимери и устойчиви на UV лъчи и огън. TPO хидроизолациите се нанасят върху повърхността на покрива или друга конструкция и се заваряват с горещ въздух или факел, за да се осигури пълна защита срещу вода и влага.

Предимствата на TPO хидроизолациите включват отлична устойчивост на вода и влага, гъвкавост и съответствие на формата на повърхността, както и добра устойчивост на UV лъчи и други атмосферни условия. Те са много издръжливи на механични въздействия, химикали, озон и други агресивни среди. TPO хидроизолациите не съдържат тежки метали, като олово, което ги прави по-екологични и безопасни за използване.

Как да изберем подходяща хидроизолация за покриви със скатни наклони?

Наклон на покрива

Наклонът на покрива е ъгълът, който образува покривът спрямо хоризонталната равнина. Наклонът на покрива е важен фактор за избора на подходящата хидроизолация, тъй като тя трябва да може да осигури ефективна защита срещу водата при различни ъгли на наклона.

За покриви с по-стръм наклон (над 20 градуса), обикновено се използват ролкови или течни хидроизолации, тъй като те могат да се нанасят по-равномерно и да се адаптират към формата на повърхността. При по-плоски покриви (под 20 градуса), обикновено се използват битумни или PVC хидроизолации, които могат да осигурят ефективна защита срещу вода при по-малък наклон.

Вид на покривното покритие

Видът на покривното покритие е още един важен фактор при избора на подходящата хидроизолация. Различните видове покрития, като например метални плочи, керамични плочки, шифер и др., могат да изискват различни видове хидроизолации за ефективна защита срещу вода и влага.

Например, за метални покриви се препоръчва използването на ролкови или течни хидроизолации, тъй като те могат да се адаптират към формата на металните плочи и да осигурят ефективна защита срещу вода. За керамични плочки може да се използват битумни или PVC хидроизолации, които също могат да осигурят ефективна защита срещу вода при този тип покритие.

Местоположение и климатични условия

Местоположението и климатичните условия също могат да играят важна роля при избора на подходяща хидроизолация за покрива със скатни наклони. Различните климатични условия могат да изискват различни видове хидроизолации, които да могат да осигурят ефективна защита срещу вода и влага при конкретните условия.

Например, ако се намирате в район с високо количество дъждове, сняг или други атмосферни условия, може да се препоръчва използването на течни или ролкови хидроизолации, които могат да осигурят ефективна защита срещу водни прониквания. Ако се намирате в район с високи температури или UV лъчи, може да се препоръчва използването на хидроизолации с по-висока устойчивост на топлината и UV лъчи, като TPO хидроизолации.

Бюджет и цена

Пари

Бюджетът и цената са също важни фактори при избора на подходящата хидроизолация за покрива със скатни наклони. Различните видове хидроизолации имат различни цени, като това може да се отрази на цената на проекта като цяло.

Например, течните и ролковите хидроизолации обикновено са по-скъпи от битумните хидроизолации, но са по-лесни за монтаж и могат да се нанасят по-равномерно върху повърхността на покрива. PVC и TPO хидроизолациите могат да бъдат по-скъпи от битумните хидроизолации, но са по-издръжливи и имат по-дълъг живот.

Какви са най-добрите практики при монтаж на хидроизолацията?

Подготовка на повърхността

Подготовката на повърхността на покрива е изключително важна стъпка преди нанасянето на хидроизолацията. Добрата подготовка на повърхността може да помогне за подобряване на хидроизолацията и да осигури по-дълъг живот на покривната конструкция.

Преди нанасяне на, повърхността на покрива трябва да бъде добре почистена от замърсявания, като мръсотия, прах и други замърсители. Ако има мъх или други растения върху покрива, те трябва да бъдат отстранени преди нанасяне на хидроизолацията.

Ако има повреди или дефекти в покривното покритие, те трябва да бъдат поправени преди нанасяне на хидроизолацията. Възможно е да се изисква ремонт на строителни дефекти, като например изравняване на неравности или замяна на повредени плочки или покривни материали.

Подготовка на материала

Подготовката на повърхността на покрива е изключително важна стъпка преди нанасянето на хидроизолацията. Добрата подготовка на повърхността може да помогне за подобряване и да осигури по-дълъг живот на покривната конструкция.

Преди нанасяне на хидроизолацията, повърхността на покрива трябва да бъде добре почистена от замърсявания, като мръсотия, прах и други замърсители. Ако има мъх или други растения върху покрива, те трябва да бъдат отстранени преди нанасяне. 

Ако има повреди или дефекти в покривното покритие, те трябва да бъдат поправени преди нанасяне на хидроизолацията. Възможно е да се изисква ремонт на строителни дефекти, като например изравняване на неравности или замяна на повредени плочки или покривни материали.

Инсталиране на хидроизолацията

Инсталирането на покрива със скатни наклони може да се извърши по различни начини, в зависимост от избрания вид хидроизолация и конкретните условия. Важно е да следвате инструкциите на производителя за правилното инсталиране на материала.

Ето някои общи стъпки, които могат да се извършат при инсталиране на хидроизолацията за покрива със скатни наклони:

  1. Подгответе повърхността на покрива – Повърхността на покрива трябва да бъде добре почистена и подготвена, както споменахме по-рано. Проверете за повреди и дефекти и ги поправете преди инсталиране на хидроизолацията.
  2. Измерете и нарежете – Измерете площта на покрива, за да определите колко хидроизолация ще ви трябва. Нарежете материала на подходящи размери, като оставите достатъчно материал, за да можете да го прикрепите към покрива.
  3. Прикрепете хидроизолацията към покрива – В зависимост от избрания вид, може да се изисква различен метод за прикрепване към покрива. Например, битумната може да се закрепва с помощта на горелка или друго отоплително устройство, докато PVC и TPO хидроизолациите обикновено се сваряват или залепят върху покрива.
  4. Проверете за проблеми и поправете – След като инсталирате хидроизолацията, проверете за проблеми, като например дупки или пропуски. Ако откриете такива, ги поправете, за да гарантирате правилната функциониране на хидроизолацията.
  5. Прикрепете краищата – Последната стъпка е да прикрепите краищата на хидроизолацията към покрива. Използвайте подходящи закрепващи елементи, като например , за да прикрепите краищата на хидроизолацията към покривната конструкция. Уверете се, че сте правилно закрепили краищата, за да се гарантира, че няма да има проблеми с водата, която може да се стича по покрива.

Проверка на качеството

Проверката на качеството на хидроизолацията за покрива със скатни наклони е важна, за да се уверите, че материалът е инсталиран правилно и работи ефективно за защита на покрива. Ето няколко стъпки, които можете да извършите за проверка на качеството:

  1. Проверете наличието на дупки и пропуски – Проверете покрива внимателно, за да видите дали има дупки, пропуски или други проблеми в хидроизолацията. Ако откриете такива проблеми, трябва да ги поправите, за да се гарантира правилната функциониране на хидроизолацията.
  2. Проверете за пукнатини и разделения – Проверете за наличие на пукнатини, разделения или други проблеми. Ако откриете такива проблеми, трябва да ги поправите, за да се предотврати проникването на вода и да се защити покривът.
  3. Проверете за възможни проблеми в контакта на материала с други елементи – Проверете дали  правилно се съчетава с другите елементи на покрива, като например с гредите, покривните материали, каналите за оттичане на вода и други. Трябва да се уверите, че няма никакви пропуски или дупки, където вода може да проникне.
  4. Проверете цвета и консистенцията – Проверете цвета и консистенцията на хидроизолацията, за да се уверите, че те отговарят на очакванията. Някои видове хидроизолации могат да изглеждат различно след нанасяне или да имат различна консистенция в зависимост от условията на инсталацията.
  5. Извършете тест за устойчивост на водната струя – Използвайте вода под високо налягане, за да изпробвате устойчивостта на хидроизолацията на покрива със скатни наклони на водната струя.